Matins d'òpera | Cines Verdi Barcelona
ES | CAT
Programación Matins d'Òpera de Verdi Barcelona

Esta semana en MATINS D'ÒPERA

IL BARBIERE DI SIVIGLIA

Sessions matinals a les 11:30h diumenge 26 de setembre i dimecres 29 de setembre

Sense cap dubte l'òpera buffa més famosa en la història de la música i una font eterna de delit, aquesta notable òpera de Rossini va ser creada en unes poques setmanes. Està basada en la primera part d'una trilogia escrita per Beaumarchais en la qual s'inclou El barber de Sevilla, Les noces de Fígaro i La mare culpable (la segona va ser musicalitzada per Mozart).

Encara que l'estrena, realitzada el 10 de febrer de 1816 a Roma va ser un fracàs rotund, en part a causa de la fatalitat, que va produir diversos incidents desagradables, un d'ells la desaparició de la guitarra del comte i el trencament d'una corda en intentar afinar-la, no va ser fins al 22 de febrer quan “El Barber” va rebre un calorós aplaudiment.

En aquesta versió, l'òpera està dirigida per Daniele Gatti. La direcció escènica està a càrrec de Mario Martone, qui va aconseguir transformar el Teatre Costanzi en un escenari real: per a complir les normes sanitàries imposades durant la Pandèmia, l'espectacle havia de ser gravat a porta tancada, la qual cosa va permetre al director jugar amb tot el teatre fent que l’espectador visqui una experiència totalment immersiva. Amb vestuari d'Anna Biagiotti i llums de Pasquale Mari, els protagonistes en escena són el baríton Andrzej Filonczyk en el paper principal, el tenor Ruzil Gatin en el paper del Comte d'Almaviva, i la mezzosoprano Vasilisa Berzhanskaya en el de Rosina.

El Barber de Rossini ha demostrat ser una de les grans obres mestres de la comèdia dins de la música, i ha estat descrita com l'òpera bufa de totes les òperes bufes. Sempre es recorda que Beethoven li va dir a Rossini: "no deixi de compondre molts Barbers". Fins i tot després de dos-cents anys, la seva popularitat en l'escena de l'òpera moderna testifica la seva grandesa.

Sinopsi

Sevilla, Espanya, a finals de segle XVIII. La trama relata les peripècies d'una parella d'enamorats integrada pel comte d'Almaviva i la jove òrfena Rosina. Bartolo, preceptor de la noia, també la pretén malgrat la diferència d'edat. Per evitar-ho, la parella es val de l'ajuda de l'barber Fígaro, qui. mitjançant embolics. enganya Bartolo i aconsegueix unir en matrimoni als enamorats.

El comte Almaviva, canta a Rossina una serenata però el seu padrí, Don Bartolo, fa tot el possible per impedir-ho perquè ell mateix, malgrat la seva vellesa, està interessat en la noia per prendre-la com esposa. Finalment, el barber i el comte planegen que el comte es disfressarà de soldat i es farà passar per borratxo per aconseguir hospitalitat a la casa de Don Bartolo. Però els plans fracassen.

El comte arriba a casa de Don Bartolo disfressat com el professor de música de Rossina. Se succeeixen una sèrie d'embolics fins que Bartolo comprèn el seu error i els joves finalment poden unir-se en matrimoni.

Les nostres sessions de Matins D'Òpera