Matins d'òpera | Cines Verdi Barcelona
ES | CAT
Programación Matins d'Òpera de Verdi Barcelona

Esta semana en MATINS D'ÒPERA

CAPRICCIO

Sessions matinals a les 11:30h diumenge 20 de juny i dimecres 23 de juny

Capriccio és la darrera òpera del compositor alemany Richard Strauss, subtitulada "Una peça de conversa per a la música". Es va estrenar al Teatre Nacional de Munic a l'octubre de 1942, amb llibret de Clemens Krauss i el mateix Strauss, i tenia en origen un sol acte de dues hores i mitja. Això, en combinació amb el to conversacional de l'obra i el text una mica emfàtic, va frenar la seva popularitat; però, en la seva estrena a Hamburg el 1957, Rudolf Hartmann, que havia dirigit la seva estrena a Munic, va introduir un interval just en el moment en què la Comtessa demana xocolata, i a posteriori molts directors van seguir el seu exemple.

L'obra es basa en una pregunta que, històricament, ha perseguit la història de l'òpera: ¿què ha de predominar, la paraula o la música? Les paraules i la música, sens dubte, s'uneixen per crear l'òpera, un gènere artístic únic.

Sinopsi

L'acció es situa en un castell a prop de París, cap a l'any 1775. La comtessa Madeleine, apassionada de la música, celebra el seu aniversari. El seu germà, el comte, prefereix la poesia i sobretot prefereix a Clairon, una famosa actriu. En la celebració es troben també el músic Flamand, del qual es representarà una obra musical, i el poeta Olivier, que representarà una peça seva. Olivier, tot sol amb la comtessa, li declara el seu amor. Més tard Flamand, que ha posat música a un sonet d'Olivier, fa el mateix. Apareix l'empresari La Roche, que evidentment considera que el més important en l'òpera és l'espectacle i la grandiositat de la posada en escena. La comtessa no sap a quin dels dos enamorats triar. Quan escolta el sonet d'Olivier musicat per Flamand, els encarrega a tots dos que componguin una òpera que relati els fets que han succeït aquest dia. L'òpera acaba amb la incògnita: la comtessa se sent incapaç de decidir-se entre el poeta i el compositor o, el que és el mateix, entre la música i la poesia.

Les nostres sessions de Matins D'Òpera